Маратонки Review

Ревюта на маратонки и кецове
Featured Image

Марки спортни обувки

NIKE

Nike Inc. е американска мултинационална корпорация, която се занимава с проектиране, разработване, производство и маркетинг и продажби на облекло, обувки, аксесоари, оборудване и услуги.

Купи от тук!

Централата на компанията се намира близо до Бийвъртън, Орегон, в градския район на Портланд (САЩ).

Nike е основен производител на спортно оборудване и един от най-големите световни доставчици на спортни обувки и облекло.

Купи от тук!

В него работят повече от 83 000 души по целия свят и през 2024 г. компанията беше оценена на 140 милиарда долара, което я прави най-ценната марка сред спортните бизнеси. Основана от Бил Бауърман и Фил Найт на 25 януари 1964 г., като Blue Ribbon Sports, компанията става официално Nike, Inc. на 30 май 1971 г.

Компанията е кръстена на гръцката богиня на победата Нике (Νίκη).

Купи от тук!

Освен собствената си марка, Nike предлага продуктите си под Nike Pro, Nike+, Nike Golf, Nike Blazers, Air Jordan, Air Max и други, както и дъщерни дружества, включително марките Jordan, Hurley Int. и Converse.

Nike спонсорира много високопоставени спортисти и спортни отбори по целия свят с добре познатите търговски марки „Just Do It“ и логото Swoosh (което представлява крилото на гръцката богиня Nike).

Купи от тук!

Придобивания:

Nike придоби няколко компании за облекло и обувки в хода на своята история, някои от които впоследствие бяха продадени. За да се фокусира отново върху основните си бизнес линии, Nike започна да продава някои от дъщерните си дружества през 2000-те години. От 2013 г. Nike притежава две ключови дъщерни компании: Hurley Int. и Converse, Inc.

Nike притежава изследователската лаборатория за отборни спортове

Лабораторията на Nike, повече от 30 години, предоставя доказана научна информация, която помага за стимулиране на иновациите в производителността в продуктите на Nike.

„Нашата функция е да предоставяме знания и прозрение. Ние сме глобалното хранилище на науката за човешкото представяне и потенциал“, цитира Матю Нърс, старши директор на Nike Explore Team Sport Research Lab.

Лабораторният екип се състои от повече от 40 изследователи в различни научни дисциплини като биомеханика, физиология, физика, математика, кинезиология, биомедицинско инженерство и машинно инженерство

Купи от тук!

Мисия

Мисията на Nike Inc. е да стимулира продуктовите иновации за спортистите навсякъде. Тестват се безброй идеи за подпомагане на представянето, намаляване на риска от нараняване, подобряване на възприятието и усещането и доставяне на иновативни продукти на спортистите.

Купи от тук!

ADIDAS

Adidas (оформен като „adidas“ от 1949 г.) е популярен немски производител на спортни обувки и облекло, идентифициран с търговската си марка с три ленти. Компанията е известна и със своите договори за реклама с известни спортисти, включително звездата от НБА Дерик Роуз и футболистът Лионел Меси, които подписаха доживотен договор с Adidas през 2017 г.

Купи от тук!

Adidas притежава и противоречивата марка Yeezy, в колаборация с рапъра Kanye West (до 2023г.).

Към 2023 г. основният двигател на приходите на компанията са маратонките (55%), следвани от спортно и модно ориентирано облекло (38%). Останалите 7% от продажбите идват от чанти, шапки и други аксесоари.

Купи от тук!

1920–1930: Ранни години и олимпийска слава
Adidas проследява своите корени след Първата световна война. Семейство Даслер, водено от основателя Адолф („Ади“) Даслер, се впуска в бизнеса с производство на обувки в къщата на майка му. Повратната точка за марката идва по време на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., когато американската звезда на леката атлетика Джеси Оуенс обува обувки, за които се твърди, че са подарени от Ади Даслер, привличайки международно внимание и поставяйки началото на световното признание на Adidas.

Купи от тук!

1940: След Втората световна война и съперничество между братя и сестри
Разрушенията на Втората световна война представляват предизвикателства за Adidas, тъй като Ади и брат му Рудолф работят за възстановяването на фирмата Dassler. До 1948 г. личният разрив между братята става непоправим, което води до разделяне на бизнеса. Компанията на Руди в крайна сметка се превръща в Puma, докато начинанието на Ади запази името Adidas.

Купи от тук!

1950–1960: Растеж и иновации
Adidas има стабилен растеж през 50-те години на миналия век, когато футболистите възприемат леките обувки на компанията. Компанията диверсифицира своята продуктова линия, представяйки футболни топки през 1963 г. и разширявайки се в облеклото четири години по-късно. Първите и все още често срещани сандали се произвеждат от 1963 г.

Купи от тук!

1970–1980: Предизвикателства и конкуренция
Adidas представя ново лого – трилистника – навреме за Олимпиадата през 1972 г. в Мюнхен. Adidas, отдавна доминиращ в спортните обувки, се изправя пред засилена конкуренция през 70-те години, особено от нововъзникващи марки като Nike. Въпреки споразумението с рап групата Run-D.M.C. през 1986 г. пазарните дялове намаляват през 80-те години. Смъртта на Ади Даслер през 1978 г. започва период на преход в собствеността. Adidas става публично търгувана компания през 1989 г. и цялата семейна собственост на Dassler приключва.

Купи от тук!

1990–2000: Промени в собствеността и придобивания
Между 1990 г. и 1993 г. Adidas се изправя пред предизвикателства относно собствеността под ръководството на Бернар Тапи, опетнен от скандали френски изпълнителен директор. Компанията претърпява още една промяна в ръководството с пристигането на Робърт Луис-Драйфус. През 1997 г. Adidas придобива Salomon Group, диверсифицирайки се и в продукти за зимни спортове и голф чрез марката TaylorMade. Компанията се преименува на Adidas-Salomon AG през 2001 г.

Купи от тук!

2000-те: Съвременни бизнес промени и сътрудничества
Adidas придоби и продаде няколко бизнес звена в началото на 2000-те:

Salomon: Продаден през 2005 г., въпреки че TaylorMade беше запазен до 2017 г.
Reebok: придобит през 2006 г. и продаден през 2021 г., въпреки че Rockport беше продаден през 2015 г.
Five Ten: Придобит през 2011 г
В допълнение към спонсорирането на играчи от много спортове и няколко спортни лиги, забележителните сътрудничества засилиха културното значение на марката:

2001 г. партньорство с модния дизайнер Yohji Yamamoto
Партньорство от 2004 г. с дизайнера на дрехи Стела Маккартни
Партньорство от 2013 г. с рапъра и моден дизайнер Кание Уест (до 2022 г.)
2022 г. партньорство с модния дизайнер Gucci
2020-те: Противоречия на работното място, Yeezys и поглед напред
През 2010-те и 2020-те Adidas беше критикуван за налагане на несправедливи цени и неспособност да се справи с расизма и дискриминацията на работното място.

Adidas също работи с рапъра Кание Уест от 2013 г., като най-накрая скъса с него през 2022 г., след като направи антисемитски и други обидни публични коментари. Проверка на New York Times установи, че артистът е правил подобни коментари в годините, докато е работил с Adidas.

Купи от тук!

През април 2023 г. беше заведен колективен иск, в който акционерите заявиха, че ръководителите на Adidas е трябвало да разкрият риска от това токсично партньорство. В опит да си възвърне доброто обществено мнение, част от приходите от оставащия инвентар на обувки на Kanye (Yeezys) ще подкрепят организации, които се противопоставят на антисемитизма и расизма.

Краят на връзката между Adidas и West, която беше доходоносна както за компанията, така и за рапъра, остави Adidas със стотици милиони долари в непродадени инвентаризации. И тъй като марката Yeezy беше по-скоро модно изявление, отколкото спортна обувка, разпадането остави дупка в гамата облекла за спортно време на Adidas.

Adidas преминава през много бури в своята 75-годишна история – Втората световна война, семеен разрив, който разкъса компанията на две, и спад в пазарния дял през края на 20-ти век – и всеки път се завръща. Ангажиментът и за иновации и стратегически партньорства затвърди позицията и на ключов играч в индустрията за спортни обувки и облекло.

Купи от тук!